Actualitate

„Ofensiva Verde continuă!”

Acesta a fost sloganul sub care, săptămâna trecută, s-a desfăşurat, la Câmpina, în Sala Mică a Casei Tineretului, Campania Naţională de Educaţie Ecologică şi Mediu, o campanie care va trece prin 21 de oraşe.

Coordonată de Grupul de Presă Reporter, acţiunea s-a dovedit a fi instructivă pentru administraţia locală, cea care trebuie să facă tot posibilul să conştientizeze populaţia în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor şi păstrarea curată a mediului înconjurător.
“Am început pe 23 aprilie la Târgul Mureș, am continuat în zece orașe până acum. Evenimentul se desfășoară având alături de noi ca organizatori Primăria Municipiului Câmpina, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova”, a declarat  preşedintele  Grupului de Presă Reporter, Stere Creţu.
Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului (ANPM), Marian Proorocu, a ţinut să participe la întâlnirea de la Câmpina, întrucât, de-a lungul timpului, a realizat faptul că principalul lucru care trebuie făcut este informarea oamenilor în legătură cu problemele legate de mediu.
„Ca să vă spun sincer, atunci când ofensiva a fost reluată de către Grupul de Presă Reporter, la un moment dat am spus că e prea multă activitate de conștientizare și sunt prea puține fapte, în România, la această dată. Pe parcursul derulării acestei ofensive mi-am dat seama că niciodată nu este prea mult. Faptul că încă mai trebuie să ducem muncă de lămurire cu cetățenii, cu tinerii, cu noi înșine, asta mă determină să particip cu mare drag la această acțiune, conștient fiind că aduce mari beneficii mediului această ofensivă”, a spus vicepreşedintele ANPM, Marian Proorocu.

În timp ce la Casa Tineretului avea loc conferinţa de presă, în trei locaţii din Câmpina, angajaţii firmei de salubritate se ocupau de colectarea deşeurilor electrice şi electrocasnice. Şi pentru a atrage cât mai multe persoane în această acţiune, a fost organizată şi o tombolă, cu premii consistente. Profitând de ocazia acestei manifestări, patronul firmei de salubritate din municipiu a anunţat că fosta rampă de gunoi a fost închisă şi că în maxim cinci ani acolo ar putea apărea chiar şi un loc de joacă pentru copii.
„Pot să vă spun că la ora actuală, acest depozit de deșeuri este închis și arată foarte bine. Oricând poate fi văzut și redat ca o zonă verde”, a declarat directorul Floricon Salub, Florin Constantinescu.

Micii spioni
Finalul acţiunii „Ofensiva Verde continuă!” a avut, pe lângă acordarea premiilor câştigate de câmpinenii  care au participat la campania de strângere a deşeurilor electrice şi electrocasnice, şi un moment dedicat special celor care trebuie, de acum încolo, să aibă grijă de mediul înconjurător. Este vorba despre un mic spectacol desfășurat pe scena Sălii Mari a Casei Tineretului, unde elevii au cântat despre… natură. Totodată, cu ocazia campaniei a luat fiinţă şi un grup de mici spioni! Reprezentanţii Grupului de Presă Reporter i-au invitat pe toţii copiii să facă publice fotografiile în care îi surprind pe adulţi, fie ei chiar şi părinţii, aruncând gunoaie pe spaţiile verzi.
O mare armată formată din oameni mici care să facă tot posibilul ca şi cei care vin după noi să aibă parte de o ieşire la iarbă verde şi aer curat.
„Este vorba despre un concurs numit Eco-paparații, care se desfășoară în colaborare cu grupul Gherila Verde și care încearcă să transforme copiii, în momentul de față, în agenți de mediu, dorește să-i atragă alături de noi în ceea ce înseamnă respectarea protecției mediului de către adulți și sperăm din toată inima să fie alături de noi în acest concurs pentru că ei reprezintă în momentul de față viitorul”, a declarat preşedintele Grupului de Presă Reporter, Stere Creţu.
Deşi în sală nu au fost multe persoane prezente, copiii şi tineri au înţeles că din acest moment au posibilitatea să le spună adulţilor că natura trebuie protejată.

Aerul este… respirabil

În urmă cu două luni, în zona centrală a municipiului Câmpina şi în cartierul Turnătorie, a putut fi văzut staţionând, timp de 2 săptămâni, un autolaborator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, care a ajuns la Câmpina în urma unei solicitări a municipalității. Scopul acţiunii a fost acela de a se vedea cât de poluat este aerul respirat de câmpineni.
„Ni s-a solicitat să aducem aici autolaboratorul. Noi avem în dotare un laborator care poate măsura toți parametrii poluanți ai aerului. A stat laboratorul două săptămâni, una în centrul civic, pentru a măsura factorii care sunt generați de trafic, și o săptămână în zona industrială, pentru factorii generați de aceasta, și concluziile sunt îmbucurătoare”, a declarat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, Mihai Buzea.
După ce au fost procesate datele înregistrate de autolaboratorul Agenţiei, s-a ajuns la concluzia că aerul de la Câmpina este mult mai bun decât, de exemplu, cel de la Ploieşti. „Câmpinenii respiră un aer bun. Eu am fost bucuros că pulberile în suspensie, pulberile mai mici de zece microni în suspensie, aici se încadrează în limitele normale, cu toate că județul nu stă foarte bine la acest parametru. Aveți aer curat”, a mai spus Mihai Buzea.
Câmpina, un oraş industrializat, este una dintre puţinele localităţi care au cerut o astfel de analiză a aerului pe care îl respiră contribuabilii.Relu NISTOR

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co