Actualitate

„Nu dorim creşteri salariale, ci doar drepturile care ni se cuvin!”

PANAETE-1Într-o discuţie purtată cu subcomisarul de poliţie Daniel Panaete, vicepreşedintele Biroului Teritorial al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din cadrul Şcolii de Agenţi „Vasile Lascăr” din Câmpina, acesta a pus pe tapet nemulţumirile poliţiştilor care au generat protestele din ultima vreme.

Aşa cum afirmă subcomisarul Daniel Panaete: „Nemulţumirile sunt axate pe două mari aspecte. La nivel naţional, există un calup de patru revendicări, în care sunt comasate aceste nemulţumiri. Ca o particularitate pentru instituţie, respectiv Şcoala de Agenţi de Poliţie din Câmpina, există un alt set de probleme, pentru că ele se particularizează şi chiar sunt discriminatorii ca aplicabilitate. Aşadar, la nivel naţional, subfinanţarea sistemului se reverberează extrem de negativ prin neplata drepturilor salariale, altele decât cele prevăzute, drepturi salariale care s-au aplicat până acum. Aceste drepturi nu s-au mai acordat, fără să se fi elaborat un act administrativ în sensul acesta, pentru a putea fi combătut în vreo instanţă. Mă refer la plata orelor suplimentare, la indemnizaţia pentru chirie, pentru colegii abilitaţi în baza unor anchete sociale să beneficieze de aceasta şi neacordarea, începând cu luna mai, a primelor de vacanţă, acest lucru fiind valabil la nivel naţional. În continuare, pe linia subfinanţării, apare insuficienţa fondurilor necesare desfăşurării activităţilor curente. În plan operativ, apare aspectul legat de carburanţi, utilităţi pentru sedii, începând de la energie electrică, plata telefoanelor.  Aici ar trebui să punctez că, în plan managerial, s-a reuşit să se gestioneze cum trebuie aceste lucruri şi nu ne putem plânge de o limitare la nivelul celor din operativ. La nivelul resurselor, încă mai există posibilităţi. Dar, ne confruntăm cu lipsa rechizitelor. Să nu uităm că va debuta noul an de învăţământ. Iarăşi, tot la nivel naţional, nu există nici o fluenţă în politica executivului, faţă de încadrarea posturilor vacante. La nivelul IGPR-ului, există un număr de 8.000 de funcţii vacante. Asta înseamnă un deficit de stat de 12 %. Cel mai dureros este faptul că absolvenţii instituţiilor de învăţământ din MAI, fie învăţământul postliceal, fie cel superior, unui număr de 2.000 de absolvenţi la nivel naţional li s-a suspendat încadrarea. Dacă, iniţial, era estimată să demareze cu 1 iulie, acum s-a avansat o nouă dată, pe care noi am considerat-o sinistră şi chiar şi cei în speţă, absolvenţii, cea de 1 octombrie. Până acum, din discuţiile Biroului Executiv, prin preşedintele sindicatului, pe care le-a purtat cu conducerea ministerului, nu se întrevăd fonduri. Urmează ca fondurile bugetare, pentru salariile celor 2000 de absolvenţi, să fie disponibile, probabil, începând cu 2010.”
O altă nemulţumire a subcomisarului Daniel Panaete, respectiv a membrilor de sindicat pe care îi reprezintă în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, este neacordarea salariului de merit, în condiţiile în care au avut posibilitatea să beneficieze de acest drept doar o lună de zile, fiind apoi suspendat. Se consideră acest aspect ca fiind unul discriminatoriu, ţinând cont de faptul că acest salariu de merit a fost acordat în celelalte structuri din cadrul Ministerului de Interne. În ciuda unor demersuri făcute de către conducerea şcolii către IGPR, răspunsul primit a fost foarte tranşant: nu sunt fonduri. Subcomisarul Daniel Panaete nu a ezitat să aducă în discuţie „acel program de achiziţii al Ministerului de Interne, legat de bazele de agrement, tone de fois gras, şalău, morun şi alte delicatese”, considerând că „aşa ceva nu puteau constitui priorităţi”.
În acelaşi timp, subcomisarul Daniel Panaete insistă să atragă atenţia opiniei publice asupra faptului că nimeni dintre poliţiştii pe care îi reprezintă în sindicat, din cadrul şcolii de poliţie, cât şi ceilalţi colegi de la nivel naţional, nu doresc o creştere salarială, ci doar respectarea legii, pentru a primi ceea ce li se cuvine de drept. Nu a evitat să recunoască o anumită imagine negativă proiectată de câtăva vreme asupra Poliţiei Române. Cu toate acestea, consideră că „nu se poate arunca o anatemă asupra întregii instituţii, deoarece sunt prea puţini cei ce aduc atingere imaginii poliţistului din punct de vedere moral, comparativ cu cei ce fac cu adevărat cinste muncii de poliţist.”
Subcomisarul Daniel Panaete apreciază, ca o concluzie, că: „Va exista o constanţă în a ne cere aceste drepturi. Atâta timp cât suntem obligaţi să respectăm un cod deontologic şi, prin legea Statutului Poliţistului, suntem obligaţi la anumite privaţiuni pe care le-am consimţit, tot aşa solicităm şi noi să ni se respecte drepturile. Sper ca protestele noastre, dublate de o atitudine militantă şi concertată pe probleme punctuale, să dea rezultate. Înţelegem că ne aflăm într-o situaţie de criză economico-financiară, dar, repet, nimeni nu doreşte creşteri salariale şi cheltuieli suplimentare, ci doar drepturile care ni se cuvin.”Carmen NEGERU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co