„Literatură şi turism – Poveştile României Profunde” la Buşteni
Marţi, la Buşteni, a avut loc conferinţa naţională „Literatură şi turism” – Poveştile României Profunde. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române în colaborare cu Asociaţia Cluburilor de Turism pentru Tineret.
Au fost prezenţi reprezentanţi din turism, directori ai mai multor case de cultură din ţară, agenţi din turism şi oameni de cultură. Obiectivul proiectului a fost promovarea identităţii şi a valorilor româneşti. Conferinţa “Literatură şi Turism – Poveştile României Profunde” reprezintă una dintre oportunităţile României de a revitaliza comunităţile locale, de a da o şansă în plus agenţilor economici din domeniul cultural şi artistic şi de a repune România pe harta turistică europeană şi mondiala. “A fost foarte interesant, pentru că, s-au ascultat foarte multe poveşti, legende, istorii ale unor localităţi şi monumente care există sau care au existat. Cu timpul, ele pot deveni obiective care pot reprezenta o adevărată atracţie pentru turişti. Este un nou impuls în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului. Am văzut şi câteva filme interesante prezentate în cadrul conferinţei. În filmul despre Buşteni se vorbea despre Castelul Cantacuzino, care a şi fost vizitat de cei prezenţi la conferinţă”, a declarat Constantin Spurcaciu, directorul Casei de Cultură Buşteni.
Prin lucrarile prezentate s-a redesccoperit patriomoniul cultural al localităţilor de pe Valea Prahovei. Materiale le rezultate din această conferinţă facilitează informarea corectă a publicului larg, dornic de cunoaşterea valorilor culturale româneşti. Conform organizatorilor, promovarea identităţii locale şi regionale, alături de identificarea originalităţii tradiţiilor şi a valorilor culturale, trebuie integrate într-un vast proiect de dezvoltare durabilă. “Sunt locuri care ar trebui tratate cu mai multă atenţie şi pentru care ar trebui să existe locuri de marcare, pentru că aşa turiştii pot preţui ceea ce a fost sau ceea ce este frumos în literatură, în istorie şi în spriritualitate”, a mai adăugat Constantin Spurcaciu, directorul Casei de Cultură Buşteni. Conferinţa i-a reunit pe operatorii din domeniul cultural şi al turismului cu instituţiile regionale şi centrale responsabile, iar pe viitor vor fi publicate “poveşti oficiale” care sa fie valorificate prin turism de catre comunităţile locale.
Adelina ANEI