Cultura

„Libertatea de a fi lichele”

Cunoscutul scriitor Emanuel Toma şi-a lansat, săptămâna trecută, la Câmpina, cea mai recentă carte, „Libertatea de a fi lichele”.

Devenit, în septembrie 2011, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Emanuel Toma şi-a lansat ultima carte într-un cadru intim, amenajat special în holul fostului cinematograf din Câmpina.
La eveniment au participat numeroşi oameni de cultură, apropiaţi ai scriitorului Emanuel Toma, printre care directorul Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”, Florin Dochia, Christian Crăciun, Seghie Bucur, Ştefan Al.-Saşa şi mulţi alţii, alături de cunoscutul actor Eusebiu Ştefănescu.
„Am scris o carte care nu se vrea a fi o replică la „Apel către lichele” a lui Liiceanu, e pur şi simplu un gen de roman-pamflet cam dur, care cuprinde în sine o serie de întâmplări cu o aventură adulterină, cu consecinţele dramatice care izvorăsc de aici, pe fondul acesta general, al decăderii morale. Este o ficţiune, dar nu există să nu ai, oarecum, reverberaţii din viaţa reală. Cartea a presupus rescrierea de trei ori. Am scris trei caiete studenţeşti de 80 de pagini, până a ajuns în această formă. Primul cititor, draga mea soţie, îmi zicea: asta nu e bine, asta prea miroase a răzbunare, eventual, personală. Şi-atunci, pe cât posibil, am evitat anumite lucruri. Sunt şi personaje reale. O realitate este clar că porneşte de undeva şi-am arătat şi în cealaltă carte a mea, despre asasinatele de la Otopeni, că minciuna ni s-a indus în ’89. Trăim tot într-o hoţie, o minciună şi într-o derâdere. Este a şaisprezecea mea carte şi am deja în lucru o alta, care are la bază un caz real, despre un bolnav de o boală incurabilă, care a luptat şi luptă şi acum”, a menţionat scriitorul Emanuel Toma.

Oaspete de seamă
„Am venit la invitaţia prietenului meu din copilărie, Emanuel Toma, care îşi lansează prima carte de când a devenit, recent, membru al USR. El este o personalitate a oraşului nostru, încă una, pentru că ne putem lăuda cu foarte mulţi oameni realizaţi. Mulţi au făcut şcoala aici, au mai plecat şi, mai departe, au devenit cetăţeni de onoare ai acestei ţări”, a spus actorul câmpinean Eusebiu Ştefănescu, invitat la acest eveniment.
Acesta nu a pierdut ocazia să recite, cu talentu-i recunoscut, o poezie adaptată după un poem al poetului George Stanca, pe care actorul i-a dedicat-o lui Emanuel Toma.
Astfel, într-o atmosferă caldă, prietenească, dar şi boemă, date fiind minţile scriitoriceşti adunate în jurul unei cupe de şampanie, o parte a elitei culturii câmpinene a petrecut o seară de neuitat, îmbogăţind spiritul celor prezenţi. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co