Cultura

„Ferdinand I, omul şi regele”

Muzeul Naţional Peleş găzduieşte expoziţia temporară Ferdinand I, omul şi regele. Aceasta îşi propune să dezvăluie marelui public o latură a omului Ferdinand, prin intermediul pasiunilor sale: botanica, bibliofilia, lectura şi vânătoarea, fără a neglija calitatea sa de monarh.

Piesele expuse fac parte din patrimonial muzeului gazdă, dar sunt şi exponate împrumutate din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Naţional Filatelic şi Muzeului Naţional Militar ,,Ferdinand I”. Alături de mantia regelui Ferdinand I stau copiile coroanei regale şi a buzduganului de la Încoronare, un tron de la sfârşitul secolului al XIX-lea, masca mortuară, portrete regale, ordine şi medalii, fotografii de epocă, trei dintre uniformele suveranului şi un valtrap.
Expoziţia este impresionantă pentru toţi cei care îi trec pragul. Stela Ivan este învăţătoare la şcoala nr. 2 din Craiova şi a venit la Castelul Peleş în excursie cu elevii. “Copiii noştri, anul viitor, vor fi elevii clasei a IV-a şi vor învăţa istorie, iar istoria se învaţă şi din cărţi, dar cel mai bine se învaţă mergând acolo unde s-a înfăptuit, aflând lucruri despre cei care au înfăptuit-o. Este firesc şi normal ca ei să ştie multe despre familia regală, despre Ferdinad I, pentru că îi datorăm România Mare”, a spus învăţătoarea.
Unul dintre motivele care a determinat organizarea unei expoziţii dedicate lui Ferdinand I este împlinirea a 95 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
„Până acum, Muzeul Naţional Peleş a dedicat câte două expoziţii fiecărei figuri regale, iar Regelui Ferdinad nu. Aceasta este prima expoziţie dedicată regelui Ferdinand I după cea din 1997 şi îşi propune să omagieze figura celui care a fost al doilea rege al României şi cea mai importantă personalitate politică a secolului XX”, a spus Măcrina Oproiu, muzeograf la Muzeul Naţional Peleş.
Expoziţia este deschisă până pe 2 septembrie şi poate fi vizitată miercurea de la 11:00 la 17:00, iar de joi până duminică de la 9:15 la 17:00. Claudia BIRLA

 

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co