„Comorile Dacilor” la Ploieşti

Ploieştenii şi nu numai ei pot vedea cu ochii lor celebrul coif de aur de la Coţofeneşti, cea mai remarcabilă descoperirea arheologică făcută pe teritoriul judeţului Prahova.
Piesa a fost adusă de la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Bucureşti şi alături de alte 13 obiecte toate din aur compun cea de-a doua ediţie a expoziţiei „Comorile Dacilor”. Obiectele sunt superbe şi dezvăluie latura artistică a strămoşilor noştri. „Obiectele nu au fost făcute de nişte oameni cu studii înalte, erau nişte artişti care aveau un simţ deosebit al proporţiilor şi care au găsit, probabil urmând o tradiţie îndelungată, pentru că nimic nu apare peste noapte, au găsit formele acestea perfecte pe care le-au transpus în aur”, a explicat directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander-Târnoveanu.
Costuri foarte mari
Aducerea acestor comori la Ploieşti a costat, însă, o avere, adică două miliarde de lei vechi, care asigură paza, transportul şi asigurarea obiectelor. Şi, cum în Prahova cultura este la mare preţ, cercetările arheologice continuă şi acum în comuna Dumbrăveşti, unde se doreşte a se stabili cu certitudine că acolo îşi stabilise reşedinţa o legiune importantă a Romei. Pentru lucrările arheologice de aici se încearcă a se atrage fonduri europene.
Prezent la vernisaj, omul politic Mircea Ionescu-Quintus a încercat o paralelă între prezent şi vremurile de mult apuse: „Parcă ar fi nevoie de un guvern romano-dac, dacă oamenii ăştia, cu atâta vreme înainte, au fost în stare să facă asemenea bijuterii“.
Este prima dată, după 82 de ani, când coiful de la Coţofeneşti se întoarce acasă, în Prahova. Acesta va rămâne la Ploieşti două săptămâni, până pe 31 octombrie. Un bilet de intrare pentru adulţi costă 8 lei, iar pentru copii şi grupuri 4 lei. În ediţia de anul viitor, conducerea muzeului speră să aducă renumita Cloşcă cu puii de aur. RAluca EPARU