Actualitate

„Cochetărie feminină” la Muzeul Peleş

cochetarie-feminina-la-peles-2Muzeul Naţional Peleş găzduieşte o colecţie unică în ţară, intitulată sugestiv „Cochetăria feminină: evantaiele”. Unele obiecte de mare rafinament au aparţinut reginelor Elisabeta şi Maria, iar altele au fost pictate şi semnate chiar de cele două suverane.

Vizitatorii pot admira, în afară de minunatele evantaie, ace de păr, poşete, siraguri de mărgele, sau creaţii artistice ale reginelor. Expoziţia vă invită într-o călătorie artistică de peste trei secole, în care se revelează rafinamentul unei lumi apuse. La Curte, regina Elisabeta şi apoi, regina Maria, au promovat moda timpurilor lor. Suveranele au câte o încăpere special amenajată, cu lucruri care istorisesc o poveste. „Totul este încântător. Obiectele sunt fantastice. Au aparţinut unor personalităţi şi sunt deosebite. Ele trezesc nişte amintiri de epocă, pe care noi nu le-am prins”, a spus vizitatorul Ion Comşa. Din fildeş, dantelă, esenţă de lemn, pergament, imprimate sau pictate, ele au fost realizate în Europa, sau Extremul Orient, încă din 1740. Fie că sunt de mici, sau mari dimensiuni, cele  58 de evantaie impresionează prin delicateţea lor. „Avem evantaie japoneze, pictate manual pe hârtie, evantaie din lemn de santal, din fildeş, din mătase. Multe sunt originale, de la 1740, lucrate în întregime manual şi aurite. Cel mai valoros pentru noi este evantaiul japonez semnat de Regina Maria şi de sora acesteia, Victoria, ce datează din 1897. Este realizat din hârtie şi poartă semnătura în peniţă a Reginei. Alături de acestea sunt piese din patrimoniul Regal, ce anturează această colecţie. Sunt expuse statuete de fildeş, vase, cutii de bijuterii, mobilier. Fiecare personalitate feminină are câte o vitrină special amenajată”, a precizat organizatorul expoziţiei, Liliana Manoliu.

Piese unice prin importanța lor
Toate aceste piese ne conduc cu gândul spre epoci unde preocuparea pentru cochetărie făcea parte din universul romantic al tinerelor şi al doamnelor de odinioară. În afară de evantaie, vizitatorii mai pot admira poşeta din aur a Reginei Elisabeta, binoclul cu diamante a Reginei Maria, dar şi obiecte de artă făurite de creatorii miniaturişti ai Franţei secolului al XVIII-lea. Obiectele de mare rafinament pot fi admirate în incinta Muzeului Peleş, timp de o lună.Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co