Cultura

„Câmpina, la hotarul dintre lumi”

lansare-carte-4La Casa Municipală de Cultură din Câmpina a avut loc, sâmbătă, lansarea cărţii lui Gherasim Rusu Togan, „Câmpina la hotarul dintre lumi”. Această carte tratează evenimentele din decembrie 1989, aşa cum au fost ele „simţite” în acest municipiu. Subiectul cărţii este un decembrie care a schimbat multe destine. După 20 de ani de la acele întâmplări, mulţi retrăiesc bucuria, spaima, ura sau speranţa de atunci.
„Cartea este despre ce s-a petrecut atunci şi ce scrie aici e o mică parte a întâmplărilor, văzute din unghiuri diferite, subiective, după două decenii, dar cu atât mai frumos atunci când îţi aminteşti de lucruri prin spiritul tău, prin amintirea care a ştiut să cureţe zgura de pe evenimente şi să lase luminile să apară” – Florin Dochia, directorul Casei Municipale de Cultură Câmpina.
Prin scrierea acestei cărţi s-a urmărit conturarea imaginilor de atunci şi a persoanelor implicate. Lumea câmpineană este prezentată din punct de vedere a celor care au fost prinşi în mijlocul evenimentelor şi, totodată, conţine fragmente din documente importante, ce se regăsesc şi în această carte, informează şi în acelaşi timp lasă loc de interpretare pentru cititori.
„Nu neapărat exagerează oamenii, însă trec şi printr-o nostalgie a timpului care s-a dus. Altul a fost atunci, altul este acum. Eu, în finalul cărţii, am şi spus, îmi cer scuze. Oamenii nu trebuie să vadă că sunt acuzaţi dacă altul a spus ceva în acel timp. Aşa au gândit atunci. Eu, acum, sincer, nu învinuiesc, în conştiinţa mea, pe nimeni. Oamenii au fost aşa cum Dumnezeu le-a dat sufletul, puterea, gândirea de atunci”, a spus Gherasim Rusu Togan, autorul cărţii.
Revolta ce a avut loc în decembrie 1989 rămâne sub semnul întrebării. După 20 de ani, cu emoţie şi fiori, se aşteaptă răspunsul la „Cine a tras în noi?”. Informaţiile din această carte au fost culese cu sprijinul lui Ioan Petrescu, participant la mişcarea de masă din acel timp. „Câmpina la hotarul dintre lumi” accentuează faptul că schimbarea lumii s-a făcut prin jertfa atâtor persoane, lăsând în urmă enigme.
Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co