Actualitate

„Asediul” urşilor în Sinaia

URS

Urşii gunoieri din Sinaia au început să creeze panică în rândul localnicilor. Înfometate, animalele coboară tot mai des din pădure şi au devenit o adevărată ameninţare pentru oameni. Nu-i mai sperie nimic, iar autorităţile se văd depăşite de situaţie. Există soluţii, însă birocraţia a făcut ca măsurile să se lase aşteptate.

Panică şi groază. Prin asta au trecut mai mulţi sinăieni care au dat nas în nas cu ursul în plină zi ori pe timp de noapte. Oamenii sunt disperaţi şi spun că au ajuns la capătul puterilor. Le este frică să iasă din casă pentru că se tem că fiarele îi pot ataca oricând. În plină zi, chiar în centrul oraşului, lângă sediul Ambulanţei, sălbăticiunile au apărut în curtea unui localnic.  Înfometat, ursul, s-a oprit la un tomberon. A fost de ajuns să-l sperie un şofer şi a început nebunia. Animalul a trecut foarte aproape de mai mulţi oameni şi a intrat într-o curte unde erau o fetiţă de 4 ani şi bunica ei. Femeia a trecut prin momente cumplite. Chiar dacă i s-au înmuiat picioarele, a avut tăria să ia copilul în braţe şi să fugă din curte. A trecut prin momente teribile şi a avut un şoc când s-a trezit cu animalul în curte. Cei care erau la acea oră pe stradă s-au speriat de ursul înfometat şi au luat-o la fugă. „A venit până în stradă chiar la orele amiezii. Seara a fost la magaziile noastre de lângă pădure şi a rupt gardurile. Culmea că distanţa de la locul unde a apărut şi până la Primărie este de aproximativ 200 de metri, deci foarte aproape de centrul oraşului”, spune un localnic. Alte persoane, care au avut necazuri provocate de urşii gunoieri, au depus plângeri la Ocolul Silvic şi la Primărie. Oamenii au venit cu foile în mână în faţa presei şi au tras un semnal de alarmă către autorităţile competente să rezolve problema. „Am făcut o sesizare în care am scris că un urs a venit în curte şi mi-a omorât mai multe prepeliţe. A pătruns în locul unde ţin animalele, a spart un perete şi mi-a mâncat păsările. Vinovaţi de nebunia care s-a creat în Sinaia sunt şi cei care lasă gunoaiele pe stradă, dar şi cei care nu le ridică din timp”, spune Ion Bugan. Când vine seara, localnicii din Sinaia trec prin aceleaşi clipe de groază. O familie este terorizată de apariţia fiarelor, iar oamenii au avut în curte miercuri seară trei urşi. Au stat închişi în casă şi cu spaima ca nu cumva animalele să spargă un geam şi să intre peste ei. Culmea, s-au trezit cu ursul lovind cu putere în fereastra de la bucătărie. S-au panicat şi au sunat imediat Jandarmeria să-i ajute. „Am anunţat pe toată lumea şi nimeni nu poate face nimic. Mi-e teamă că va intra în casă peste mine. Am geamurile la o jumătate de metru distanţă de pământ. Am ajuns să nu mai pot dormi în propria casă. Mi-au cedat nervii când l-am văzut urcat pe pervaz şi era să cad jos. Autorităţile mi-au spus că nu pot face nimic, iar urşii bântuie în jurul casei mele. Am ajuns să mă mănânce urşii în casă”, a spus Maria Bugan.

Jandarmii sunt alături de localnici
Jandarmii vin de fiecare dată în ajutorul localnicilor terorizaţi de urşi, însă tot ce pot face este să sperie animalele şi să le alunge. Primesc zeci de sesizări zilnic şi sunt alături de oameni, acţionând aşa cum spune legea. Mai mult de atât… nu pot face. „Urşii s-au învăţat să primească mâncare de la turişti şi acum coboară tot mai des în oraş. Într-o zi, la aceeaşi locaţie, am avut trei apeluri. Ultimul a fost cel mai periculos, deoarece ursul a încercat să intre peste o doamnă în casă. Monitorizăm zonele, venim de fiecare dată în sprijinul cetăţenilor şi încercăm să gonim urşii către pădure”, a declarat plt. Eugen Pietroiu.

Legile au întârziat implementarea măsurilor
Urşii gunoieri din Sinaia nu mai au nici un pic de teama şi ies să caute prin tomberoane ziua în amiaza mare. Problema este din ce în ce mai acută, iar sălbăticiunile mânate de foame vin până în centrul oraşului. Conducerea Primăriei este nevoită să respecte regulile, iar pentru relocarea urşilor a avut nevoie de o serie de documente şi aprobări. În tot acest timp, urşii au bântuit prin oraş. „Am constituit o comisie care trebuie să-i monitorizeze şi să le facă poze. Apoi, am trimis un memoriu la Bucureşti. Din păcate, în toată această perioadă, din cauza legilor şi a birocraţiei, oricine putea fi omorât de urşi şi este un lucru foarte grav. Cred că ar trebui simplificată legea. Primăria a făcut o documentaţie laborioasă anul trecut pentru 27 de urşi şi au fost aprobaţi pentru relocare doar 11 de către Ministerul Mediului. Dacă, în 2008, îi relocam pe toţi cei 27, astăzi nu mai aveam această problemă. Zilnic ne vin sesizări din toate cartierele oraşului. Au ajuns să intre şi în curtea Primăriei, care este în centru, şi este foarte gravă situaţia”, a declarat Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia. Reprezentanţii Ocolului Silvic hrănesc zilnic animalele sălbatice cu mâncare specială, însă urşii s-au învăţat să primească hrană de la oameni şi nu se mai tem de nimic. „Putem spune că urşii fac mari probleme, nu numai populaţiei, dar şi nouă. Avem situaţii pe care nu le mai putem controla. Sunt urşi care efectiv stau în oraş şi singura măsură care rezolvă problema este mutarea lor”, a declarat Pompiliu Creţu, şeful Ocolului Silvic Sinaia.
În sfârşit, au început relocările
Vineri seară, în Sinaia, a demarat operaţiunea de capturare a urşilor problemă. După ce localnicii au făcut nenumărate sesizări şi apeluri în care semnalau că fiarele le intră în gospodării tot mai des, autorităţile locale au primit avizul de relocare a urşilor. Reprezentanţii Primăriei au răsuflat uşuraţi, pentru că, în sfârşit, pot lua măsuri în această privinţă. Într-un final, a venit avizul favorabil de la Ministerul Mediului, iar autorităţile au început operaţiunea. Silvicultorii prahoveni au montat 2 cuşti, una pe aleea care duce la Peleş, iar cea de-a doua în cartierul Cumpătu. Au pus înăuntru momeală, pentru a ademeni fiarele. Apoi, au stat la pândă. Ore în şir au aşteptat să apară urşii. Lângă Peleş, mai multe animale au dat târcoale tomberonului de lângă cuşca instalată de silvicultori. Au mâncat din resturile aruncate, însă au ocolit capcana. În cele din urmă, târziu în noapte, o ursoaică de trei ani, a intrat după mâncare şi a fost prinsă. Imediat, specialiştii înarmaţi cu tranchilizante au adormit ursoaica. După ce ursul a adormit, a fost cântărit, măsurat şi i-au fost recoltate probe din blană. Nici un curios nu a avut acces în zonă, acţiunea desfăşurându-se cu atenţie şi precauţie.
Ramon Jurj, specialist ICAS Braşov: „Acest exemplar mai are şanse să se reabiliteze într-un habitat natural, fără ca factorul antropic să fie foarte puternic evidenţiat. Deci, este o şansă în plus pentru el ca să supravieţuiască în zone naturale. Am luat două seturi de date de la ursoaica prinsă. În primul rând, am luat probe pentru analizele genetice pentru a vedea gradele de rudenie între exemplarele de urs care au fost capturate în zona staţiunii Sinaia şi în zona Braşovului. Se vor mai face analize la nivel de sânge şi de ţesut pentru a se vedea dacă animalul are infecţii sau suferă de o boală”.
Armand Chiriloiu, şef serviciu vânătoare RNP: „Am păşit cu dreptul în această operaţiune de capturare a unor urşi care perturbă liniştea oraşului Sinaia. Am reuşit să prindem primul urs. El va fi relocat în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor”.
Pompiliu Cretu, şef Ocolul Silvic Sinaia: „Această acţiune va continua până când vom reuşi să-i prindem pe urşii care ies în oraşul Sinaia şi produc probleme şi nelinişte pentru locuitori”.
Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii au emis avize pentru capturarea şi relocarea a 25 de urşi din Sinaia. Aceste animalele au început să coboare zilnic, după hrană, în staţiune, terorizând localnicii. Anul trecut, din Sinaia, au fost mutate 11 exemplare. Conform monitorizării făcute de silvicultori, în zonă, trăiesc 60 de urşi.  Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co