Actualitate

„Am fost acolo unde trebuia să fim!”

Eroii Revoluţiei merită întreaga recunoştinţă şi amintirea lor nu va putea fi ştearsă vreodată. La Câmpina, locul de unde au plecat spre eternitate unii dintre ei, memoria lor a fost cinstită aşa cum se cuvine.

La Unitatea de Jandarmi din Câmpina a fost dezvelit un însemn comemorativ al tinerilor căzuţi la datorie în decembrie 1989. Evenimentul a avut loc la mijlocul săptămânii trecute, cu sprijinul unor sponsori. „Este vorba despre dezvelirea însemnului comemorativ dedicat celor 37 de eroi ai unităţii noastre”, a spus comandantul Unităţii de Jandarmi Câmpina, colonelul Ion Grecu. Moment plin de emoţie, dezvelirea a avut loc în prezenţa personalului instituţiei şi a rudelor celor trecuţi în nefiinţă… Doi preoţi au pomenit sufletele eroilor, în timp ce pe un ecran a fost proiectat un film cu poze şi informaţii despre acei tineri căzuţi la datorie. 37 de lumânări au stat aprinse pentru ei, tot timpul ceremoniei. „Am fost acolo unde trebuia să fim!” Asta stă scris pe însemnul comemorativ. Mult durerosul eveniment a lăsat în urmă familii îndurerate, care îşi plâng persoanele dragi după mai mult de 20 de ani de la Revoluţie.

„Vin florile. Seceraţi-le!”
Tot în cadrul acestui eveniment a avut loc şi o lansare de carte. Evenimentele tragice de la Otopeni din decembrie 1989 preocupă, în continuare, multă lume. S-au pus întrebări, s-au căutat răspunsuri, s-au scris cărţi… Emanoil Toma este scriitorul care a lansat, la Unitatea de Jandarmi din Câmpina, cartea care, spune el, dezvăluie o crimă. „Vin florile. Seceraţi-le!”, este un titlu atât de plastic şi, totodată, atât de dureros. „Brateş anunţa: «De la Câmpina se îndreaptă către Otopeni trei camioane cu terorişti!» M-am dus şi i-am urmărit. Iliescu, anunţă şi el acest lucru. Pe banda unde a vorbit Iliescu este muzică populară acum… deci a fost o crimă! Un ofiţer de acolo a spus: «Mai bine îi împuşca pe toţi!» Atunci n-am înţeles de ce s-a exprimat aşa, dar mai apoi m-am gândit că omul ştia ceva. Dacă mureau toţi, nimeni nu mai avea ce povesti. Nu mai era niciunul în viaţă şi am fi rămas în istorie drept teroriştii pe care acum îi caută lumea şi nu dă de ei. Ne mai văzând pe cineva care să povestească, le-ar fi fost uşor să spună: ăştia sunt teroriştii că… tot nu găsim alţii!”, a citit Emanoil Toma din cartea sa. Alături de autor a fost bunul său prieten Serghie Bucur, care i-a caracterizat scrierea: „Hârtia poate să toarne textul acesta într-un film… dramatic, tragic, prin anumite scene. Curajul domniei sale ţine de faptul că şi astăzi se află între noi şi că spune lucrurilor pe nume”.
Cartea „Vin florile. Seceraţi-le!” este cuprinsul unei poveşti reale, cu nume reale. A fost prezentată în faţa a zeci de jandarmi care şi-au arătat curiozitatea să o citească filă cu filă, pentru ca adevărul să se facă bine cunoscut.  Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co