Actualitate

“O pasiune de-o viaţă împărtăşită gratuit copiilor”

IMG_4130Elevii clasei a XI-a A din cadrul Liceului “Aurel Vlaicu” din Breaza se consideră privilegiaţi pentru faptul că o dată pe săptămână participă la un curs de estetică, predat de către Camelia Vlad, creatoare de modă, fost manager şi actual consilier pe probleme de industrie uşoară. Copiii sunt captivaţi de atmosfera deosebită creată de profesoara care ţine ora fără a avea vreun beneficiu bănesc.

Reporter: Cine este Camelia Vlad?

Camelia Vlad: Sunt o persoană bine intenţionată, mamă a unui băiat. Nu ştiu şi nu pot să pretind în nici un fel, că aş avea har pedagogic. Ştiu doar că îmi place să lucrez cu copiii. Datorez acest lucru fiului meu, de a cărui educaţie m-am ocupat îndeaproape, dar probabil că este şi o deformaţie profesională. Spun asta, pentru că am format mult timp, foarte multe persoane. Desigur, nu în spaţiul pedagogic.
Am studiat în Bucureşti, arta plastică în principal şi management, lucrând în top-management. Am început cariera profesională ca stilist, la Centrul Naţional de Creaţie Vestimentară, de aici şi dragostea mea pentru această meserie. Consider că este
domeniul în care te poţi exprima, aproape la fel ca în artă. Am prezentat colecţii personale, la Teatrul Naţional, Hotel Intercontinental, Clubul Diplomaţilor, la Casa Latină pentru ambasadele acreditate la Bucureşti. Am avut ocazia să-mi prezint colecţiile şi la Paris, într-o întâlnire pe care am fost onorată să o am cu Jean Louis Scherer şi Jean Patou. Am ieşit din această activitate pe care o făceam, prezentări de modă în ţară şi străinătate şi tot ce înseamnă creaţie vestimentară în general, în 1993, îndreptându-mă către management.

Reporter: De ce aţi făcut acest lucru?

Camelia Vlad: Mi-am dat seama că moda şi prezentările de modă îţi oferă posibilitatea să rămâi într-un cadru, mai degrabă, restrâns. La momentul acela mă gândeam că este extraordinar să poţi produce aceste creaţii la scară mare şi să te poţi adresa unui public mai numeros, decât o poţi face într-o prezentare de modă. Am rămas în acelaşi domeniu, acordând consiliere.

Reporter: De când sunteţi în oraşul Breaza?
Camelia Vlad: În Breaza pot spune că sunt de vreo 30 de ani. Vin să-mi fac week-end-urile aici, iar acum pot sta şi la începutul de săptămână. Aşa m-am gândit că ar fi un lucru bun, important, dacă aş putea ca în acest timp să le împărtăşesc copiilor din experienţa mea. Nu poţi ştii niciodată dacă nu va exista cineva care să-şi dorească la sfârşitul acestui curs să urmeze un astfel de drum şi să-şi dorească să profeseze în creaţia de modă. Oricum, le împărtăşesc copiilor atât din experienţa mea de stilist cât şi din cea de manager. Cred că este un lucru important, să poţi să te adaptezi. Ceea ce-mi doresc şi aştept de la ei, iar eu încerc să le transmit tocmai acest lucru, este să ştie să se poată adapta, să se poată integra şi să înţeleagă că valoarea nu poate fi exprimată decât dacă este dublată de dăruire şi studiu.

Reporter: De fapt, ce anume îi învăţaţi pe copii?

Camelia Vlad: Le predau un curs de estetică. Sigur, estetica este o ramură a filozofiei, dar eu încerc să le cultiv, la acest curs, noţiunea de frumos. Dar, pentru ca ei să înţeleagă această noţiune, am nevoie să cunoască puţină istorie, în materie de estetică. Astfel, am început să le vorbesc despre perioada preclasică, clasică, Renaştere, totul prin comparaţie. De exemplu, dacă am discutat despre Leonardo Da Vinci, imediat am încercat să le arăt copiilor ce se întâmpla la acel moment în filozofie, istorie, politică şi celelalte domenii de activitate, astfel încât să înţeleagă şi să rămână cu ceva din ceea ce a însemnat epoca respectivă.

Reporter: Cum a apărut ideea acestui curs ?

Camelia Vlad: Predarea acestui curs a fost o iniţiativă personală pe care am prezentat-o conducerii liceului. Nu mă aşteptam, sincer, să primesc un răspuns afirmativ. M-au primit extraordinar de bine. Am vrut să dau un sens timpului meu liber, un sens productiv, împărtăşind copiilor, lucruri interesante, de cultură generală şi chiar de bun gust. Dincolo de faptul că doresc să le cultiv copiilor acest bun gust şi să le explic, care este diferenţa dintre arta autentică şi kitsch. Sunt încântată de aceşti copii, pentru că după orele de şcoală, dat fiind că este un curs opţional, rămân în continuare. Uneori mă bombardează cu întrebări, nu ezită să-mi spună ce le-a plăcut şi ce nu le-a plăcut. Am constatat că a fost un şoc pentru ei când am trecut de la Renaştere şi încet, încet, ne-am apropiat de perioada modernă, să vadă cum a fost impresionismul, realismul, suprarealismul. Imediat au avut un punct de vedere, bine conturat. Mi-au spus cât de mult le-au plăcut renascentiştii, dar oprindu-se cu predilecţie asupra clasicilor, bineînţeles, opţiunile fiind împărţite. Mă bucură faptul că sunt foarte receptivi.

Reporter : În plină criză economico-financiară, prestaţi o activitate pro bono. Care este motivul?

Camelia Vlad: Nu cred că sunt singura persoană care face acest lucru. Privind către salariile dascălilor, aş zice că mare parte dintre ei prestează o activitate pro bono. Şi spun dascăli, pentru că sunt oameni care chiar au această vocaţie. Am fost fericită să întâlnesc în acest liceu, copii respectuoşi, dispuşi să sacrifice din timpul lor liber, pentru a cunoaşte şi a înţelege fenomenul estetic, fără de care viaţa noastră ar fi mai săracă.  Susţin acest curs pur şi simplu, pentru că am o mare dragoste pentru copii. Nu văd cum aş putea negocia aşa ceva. Cum poţi negocia iubirea?Lucian IANCU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co