Turism

Trofeul Someleriei, la Azuga

Cei mai buni degustători de vinuri din România şi-au dat întâlnire în această săptămână la crama din Azuga unde a avut loc semifinala Trofeul Someleriei. Concursul a fost organizat de Asociaţia Somelierilor din România, în memoria lui John Halewood, fondatorul celei mai mari case producătoare de vinuri din Marea Britanie. „Evenimentul de astăzi, de la pivniţele Reiner din Azuga, este urmarea unei colaborări de peste şase ani cu asociaţia somelierilor. Suntem la a şasea ediţie consecutivă ca şi coorganizatori, Cramele Halewood împreună cu Asociaţia Somelierilor din România, ai trofeului. Aşa cum se vede, anul acesta, el poartă numele John Halewood, al fondatorului Halewood România, totodată cel care a înfiinţat Halewood Limited, dispărut prematur dintre noi anul trecut, în luna octombrie”, a declarat directorul de cramă Mihai Chitic.

Meserie grea
Ediţia de anul acesta a fost prilej de întrecere pentru 20 de somelieri din toată ţara. Aceştia s-au întrecut în tehnici de servire a vinului, a şampaniei şi a ţigărilor de foi, cunoştinţe despre meniuri, liste de vin, dar şi un test scris cu 70 de întrebări. Pentru a fi un bun somelier, sunt de îndeplinit anumite condiţii. “O dezvoltare a simţurilor şi o posibilitate de a le aplica în analiza organoliptică a mâncărilor şi băuturilor, plus o capacitate mare de a învăţa, o memorie bună… Somelerie este extrem de complexă şi din cauza asta sunt şi puţini somelieri şi cu atât mai puţini somelieri buni”, a declarat preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România, Doru Dumitrescu. C. B.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co