Actualitate

Tradiţia se păstreză la Râfov

Sătenii din comuna prahoveană Râfov sunt printre puţinii care se mai pot mândri că în localitatea lor tradiţia încă se păstreză cu sfinţenie.

Multe familii de aici se ocupă cu  împletitul de rogojini şi de mobilier din răchită. „O tradiţie a comunei Râfov – în special a celor care locuiesc în satele Moara Domnească şi Palanca-, este cea a împletitului de răchită, lucru care se păstrează cu sfinţenie şi din care şi trăiesc. Tradiţia s-a transmis din tată în fiu şi chiar avem vreo patru societăţi comerciale care se ocupă cu vânzarea obiectelor realizate de mâna lor”, a declarat primarul comunei Râfov, Mircea Chivu.

Producție mare
Şi cum sezonul o cere, sătenii se ocupă, în această perioadă, cu împletitul coşurilor.  Într-un singur an, o singură familie poate confecţiona pâna la 80 de mii de coşuri. “Împletitul din răchită presupune o muncă asiduă. Practic, începe cu recoltarea răchitei. După aceea, începe procedura de împletire. Se curăţă nuiaua şi se face această coşetă, adică un fund mai gros, apoi se începe împletirea. În maxim o oră se face un coş. Cu ele se cară porumb sau sunt folosite pentru protejarea damigenelor”, a explicat un localnic.
Sătenii se mândresc cu îndeletnicirea lor care este transmisă din tată-n fiu. “La noi, împletirea coşurilor din răchită se face din moşi-strămoşi. Eu am învăţat meseria de la tatăl meu. Câştigurile nu sunt deloc mari, dar ne putem duce traiul de pe o zi pe alta”, a declarat Constantin Vasile.
Deşi câştigurile nu sunt mari, de pe urma acestei îndeletniciri, unele familii se gândesc să îşi facă cunoscute produsele şi peste hotare, unde  obiectele hand-made sunt cu mult mai apreciate decât în ţară. M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co