Social

România, ţara tuturor posibilităţilor!

IMG_371026 de ani de muncă
cu handicap loco-motor
Filofteia Moisescu este pensionară, are 58 de ani şi locuieşte în Câmpina împreună cu soţul său, tot pensionar, având împreună un băiat. Până acum, pare doar descrierea unei familii obişnuite. Şi totuşi, lucrurile nu stau chiar aşa. Filofteia Moisescu are lipsă congenitală membrul inferior drept, de la nivel 1/3 distală coapsă; sindactilie degete, membrul inferior stâng; malformaţie congenitală membru superior drept, cu atrofie şi tulburări de prehensiune. Dincolo de termenii medicali, Filofteia Moisescu este o femeie care s-a născut fără piciorul drept. Are doar un ciot de coapsă, degetele de la piciorul stâng sunt lipite între ele, iar mâna dreaptă este mai scurtă, având doar două degete lipite, neputând apuca obiecte.
În ciuda faptului că viaţa nu a fost deloc blândă când i-a dat aceste necazuri, Filofteia Moisescu este o femeie inteligentă şi, în mod paradoxal, cu multă putere de muncă. A reuşit să se adapteze situaţiei, ducând o viaţă aproape normală, muncind la arhiva Turnătoriei din Câmpina şi creator de modele la Cooperativa „Covorul Popular” din Comarnic. Problemele cu care se confruntă în momentul de faţă, nu sunt de natură medicală ci… juridice.
În 1994, după 26 de ani de muncă, a ieşit la pensie la limită de vârstă, conform legii 57 din 1992 (abrogată între timp). Pentru întocmirea actelor, a trebuit să apară în faţa unei comisii de medici, care i-au eliberat un certificat de încadrare în grad de handicap 2. De bună credinţă, fără să cunoască termenii medicali, ştiind pe propria piele ce necazuri are, a luat de bun certificatul respectiv.

Congenital = din naştere (DEX)
După 10 ani, în 2004, a dorit să se prevaleze de drepturile ce sunt acordate persoanelor aflate în situaţia ei şi s-a dus la Primăria Câmpina. Dorind să beneficieze de scutirea de impozit pe clădiri şi terenuri, a fost nevoită să prezinte şi certificatul primit la momentul pensionării. Funcţionarii Primăriei au considerat că actul este vechi de 10 ani şi trebuie reînnoit. S-a supus efortului de a se deplasa la direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială Prahova. Aici a constatat că, pe vechiul certificat, i se trecuse un diagnostic incomplet, nefiind specificat faptul că nu are un picior şi probleme cu mâna dreaptă. Mai mult de atât, gradul de handicap trebuia să fie de categoria 1 şi nu 2, cu asistent personal
Descoperind această greşeală făcută de medicii de la Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, şi-a dat seama că şi pensia ei este afectată de diagnosticul incomplet. În aceste condiţii, s-a adresat Casei Locale de Pensii, pentru a i se reevalua dosarul de pensie, prezentând certificatul cu diagnosticul complet şi grad de handicap 1.
La vremea respectivă i s-a răspuns, aşa cum declară Filofteia Moisescu, că „din 1994 boala a evoluat, deci e handicap dobândit şi nu congenital”. Femeia se gândea în sinea ei cum vine treaba asta: „adică m-am născut fără un picior şi cu mâna atrofiată, cu doar două degete, apoi mi-a crescut la loc piciorul în ’94 şi mâna s-a făcut bine, iar în 2004 mi-am pierdut, pe drum probabil, piciorul (cu tot cu proteză), iar mâna şi-a pierdut degetele!”. Dezamăgită şi scârbită de felul în care se interpretau lucrurile, a renunţat să mai rezolve această situaţie. Soţul ei, Marian Moisescu, i-a fost şi îi este alături în continuare. Cu atât mai mult cu cât şi el are grad de handicap loco-motor 1, fiind, de la un an şi 10 luni, cu sechele la ambele picioare, din cauza poliomelitei.

Realitatea versus legi
Chiar dacă ambii soţi au probleme de sănătate vizibile şi din… avion, tot întâmpină greutăţi când nevoile vieţii îi îndreaptă către funcţionarii plătiţi să acorde drepturile acestei categorii de persoane. În 2008, şi-au depus cereri către Casa Locală de Pensii, pentru bilete de tratament. În 2009 s-au trezit că au bilete ce îi trimitea să se cazeze într-un loc, masa o serveau în altă parte, iar tratamentul în al treilea loc. Repartizarea acestora prin calculator nu părea să ţină cont de stresul psihic şi disconfortul fizic la care erau supuşi soţii Moisescu.
Supăraţi, pentru că nu cereau nimic de pomană, ci doar să li se respecte nişte drepturi acordate de stat, s-au înscris în audienţă la senatorul George Severin. Acesta a intervenit pe lângă Casa Locală de Pensii, rezolvându-le problema. Chiar dacă Marian Moisescu poate şofa un autoturism conceput cu comenzi speciale, manuale, deplasarea lui şi a soţiei se face cu mare greutate: urcare, coborâre, totul se face în cârje.
Cu ocazia intervenţiei senatorului George Severin, cei doi soţi i-au povestit şi problema legată de certificatul buclucaş. Din nou a încercat să-i ajute, numai că s-a lovit de hăţişurile legilor. Filofteia Moisescu s-a adresat Casei Judeţene de Pensii cu o petiţie în care îşi expunea problema cerând recalcularea pensiei. Era sfătuită, în acelaşi timp, să anuleze certificatul cu diagnosticul incomplet. Răspunsul oficial de la C.J.P. Prahova, pare să o arunce pe Filofteia Moisescu… în zona crepusculară: „Conform Normelor Tehnice de Aplicare (HG 1550/2004) relevant pentru recalcularea drepturilor de pensie este handicapul avut de solicitant la data efectuării stagiului de cotizare şi nu cel survenit sau agravat ulterior stabilirii drepturilor de pensie. (…) În ceea ce priveşte solicitarea dvs. privind recalcularea pensiei pentru limită de vârstă, motivat de faptul că vi s-a stabilit gradul de handicap grav printr-un nou certificat de handicap, vă precizăm că aceasta este lipsită de temei legal, întrucât dispoziţiile legii 19/2000 nu prevăd acest tip de recalculare a drepturilor de pensie.”
Mergând strict pe conţinutul legilor, răspunsul este corect, dar nu şi din punct de vedere pur uman. Filofteia Moisescu ar trebui să dea în judecată medicii care au greşit atunci când au completat şi parafat acel certificat. Din veniturile ei şi ale soţului, nu-şi permite decât să trăiască decent şi demn, nicidecum să plătească avocaţi. Şi uite cum domnii doctori nici usturoi nu au mâncat şi nici gura nu le miroase…
Poate că ar fi o şansă de rezolvare a acestui caz, atât pentru Filofteia Moisescu, cât şi pentru alţii aflaţi în situaţii asemănătoare: dacă senatorul George Severin, care se vede a avea aplecare către necazurile oamenilor, s-ar folosi de prerogativele sale prin propunerea unor legi ce pot cuprinde soluţii pentru astfel de probleme. Până atunci, multe dintre conţinuturile legilor acestei ţări vor rămâne cu „handicap mental gradul 1”. ( I. L.)

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co