Social

Pregătirea Legii Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, s-a întâlnit recent, la Ploieşti, cu autorităţile locale,
mai mulţi sindicalişti din sistem şi manageri de spitale pentru a discuta despre proiectul viitoarei Legi a Sănătăţii, dar şi despre principalele modificări ce ar putea fi puse în aplicare în această ramură.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor, în primul rând, transformarea CAS-urilor în societăţi mutuale. În acest sens, Casa  de Sănătate ar deveni o autoritate de reglementare şi control al sistemului de asigurări de sănătate, care va elabora modalităţile prin care se pot atinge obiectivele politicii de sănătate elaborate de Ministerul Sănătăţii. ”Actualul proiect de lege propune înfiinţarea între 8-12 de societăţi mutuale de asigurări, prin comasarea caselor de asigurări la nivel teritorial şi, într-o primă etapă, se vor forma case teritoriale de asigurări de sănătate prin comasarea mai multor case de asigurări, iar în următorii doi ani, în 2013-2014, acestea se vor reorganiza în societăţi mutuale. Asta înseamnă că cetăţenii vor depune o adeziune la nivelul acestor structuri şi pe baza acesta, după doi ani în care se înscrie toată lumea, se va forma această societate mutuală. Ei vor alege adunarea asiguraţilor, care la rândul ei va desemna consiliul de administraţie care va angaja, astfel, structura executivă a casei respective. În acestă perioadă de doi ani, personalul caselor de sănătate va trebui să parcurgă un proces de pregătire profesională suplimentară în domeniul asigurărilor, deoarece aceste societăţi mutuale vor face asigurări atât pentru pachetul de servicii bază, cât şi pentru un pachet facultativ. Pentru pachetul de bază, lucrurile rămân neschimbate, iar pentru cel facultativ, plata se va face direct de către asigurat la nivelul societăţii mutuale”, a declarat ministrul Sănătaţii, Vasile Cepoi.

Reglementări pentru şoferi
În vizorul Ministerului Sănătăţii au intrat şi şoferii. Conform proiectului de lege, aceştia vor fi obligaţi să plătească în cadrul RCA-ului o cotă parte în caz de accidente, pentru a putea despăgubi victimele. ”Pentru accidentele de circulaţie, asigurarea obligatorie RCA va cuprinde o cotă parte pentru sănătate. Din asigurarea RCA, asiguratorii vor vira periodic la fondul de asigurări de sănătate o cotă parte”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Şi în cazul malpraxisului sunt prevăzute modificări. Conform proiectului, cei care se vor face vinovaţi de malpraxis, vor fi obligaţi prin lege inclusiv la plata unor despăgubiri sub formă de daune morale. Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co