Actualitate

Percheziţii la Ploieşti

Poliţiştii şi procurorii prahoveni au făcut, joia trecută, mai multe percheziţii în Ploieşti în încercarea de a găsi dovezi care să incrimineze un grup infracţional organizat care acţiona pe raza judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Ilfov, specializat în  obţinerea  de beneficii financiare substanţiale prin fraude la firmele de leasing şi alte operaţiuni financiar-bancare frauduloase.

Valoarea prejudiciului este estimată la peste 10.000.000 de lei. Printre domiciliile percheziţionate se numără inclusiv cel al liderului grupării, Nicolae Ceapchie. Membrii grupării au emis file CEC fără acoperire la firme de leasing pentru 11 autotrenuri pentru care nu s-au mai plătit ratele. Două dintre autovehicule au fost recuperate după ce au fost oprite la vama, restul fiind înstrăinate în afara ţării, în Iran, Irak sau Turcia. Alte împrumuturi bancare în valoare de aproape un milion de euro nu au mai fost returnate.
Cei nouă membri ai grupului infracţional organizat, al cărui lider era Nicolae Ceapchie, de 42 de ani, din Ploieşti, au  indus în eroare  reprezentanţii mai multor societăţi de leasing şi ai altor  societăţi comerciale şi bancare, cu ocazia încheierii unor contracte, în scopul obţinerii de foloase materiale injuste. “În perioada 2007-2011, au contactat diferite societăţi comerciale, de unde au achiziţionat diferite mărfuri eliberând file cec fără acoperire sau au încheiat contracte de leasing luând în folosinţă autovehicule. Ratele la acestea au fost achitate doar o scurtă perioadă de timp”, a declarat şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti, Ionuţ Botnaru.
“E un om normal, ca toţi oamenii, dar nu prea l-am văzut pe aici”, a spus unul dintre vecinii lui Ceapchie. Anchetatorii, însă, au avut ochi pentru afacerile lui bănuite că ar fi ilegale. Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional  organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani. Procurorii DIICOT au pus sechestrul asigurator asupra mai multor utilaje folosite la infrastructura rutieră, a unui teren şi a şapte imobile situate în Ploieşti, dar şi asupra a două autoturisme, aproape 100 de telefoane mobile şi 50.000 de lei. Ancheta va fi extinsă asupra liderului reţelei care a avut contracte şi cu statul.
“Grupul infracţional a încheiat contracte de prestări servicii cu mai multe primării de pe raza judeţelor Prahova, Ilfov şi Dâmboviţa, pentru asfaltarea drumurilor judeţene, unde au fost folosite utilaje care au fost achiziţionate în sistem leasing. Deşi primăriile şi-au plătit sumele de bani datorate către grupul infracţional, acesta nu şi-a achitat ratele de leasing”, a explicat procurorul Ionuţ Botnaru.
În urmă cu zece ani, Nicolae Ceapchie a mai fost cercetat şi condamnat la executarea unei pedepse cu închisoarea de un an, pentru fals intelectual şi înşelăciune privind calitatea mărfurilor. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co