Cultura

În memoria înaintaşilor

Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” este moştenitoarea Societăţii Îngrijirii Mormintelor, înfiinţată după Primul Război Mondial de către Regina Maria, asociaţie care a ajuns să aibă propria publicaţie tipărită.

Asociaţia a avut mai multe denumiri, fiind desfiinţată în 1948, dar în 1990 şi-a reluat activitatea sub altă formă. Ea se află sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. La nivelul judeţului Prahova există Asociaţia „Cultul Eroilor”, condusă de colonelul Constantin Chiper, iar la Câmpina există o filială care este condusă de col. în rezervă Marian Dulă, consilier local. Sediul asociaţiei câmpinene se află pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 30. „Noi ne-am propus în mod special să cultivăm patriotismul în rândul tineretului, al elevilor, grija faţă de monumentele istorice şi, nu în ultimul rând, să nu lăsăm să treacă nemarcate zilele legate de evenimentele deosebite în care au fost implicaţi soldaţii români, cum sunt Ziua Eroilor, Ziua Naţională a României, 9 Mai şi Ziua Veteranilor de război. În cadrul asociaţiei activează, pe lângă foşti militari, şi profesori de istorie sau alte persoane dornice să se implice în astfel de activităţi. Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”, fiind şi sub patronajul Bisericii Ortodoxe Române, în unele zone din ţară, conducerea este asigurată de prelaţi, profesori de istorie sau persoane cu funcţii de conducere la nivel judeţean, dar majoritatea filialelor sunt conduse de foşti militari. Printre alte activităţi ale filialei asociaţiei câmpinene, a fost şi o excursie realizată săptămâna trecută, cuprinzând localitatea Floreşti, la locul unei tabere militare, apoi la Dumbrăveşti, unde se află bustul lui Grigore Ion, veteran de război de la 1877, reuşind să captureze un drapel de luptă turcesc, punctul terminus fiind localitatea Slănic. Ca proiecte de viitor, avem în vedere ca în această toamnă, împreună cu primăria Câmpina, să reconstituim înscrisurile de pe semnele de căpătâi din Cimitirul de Onoare al Eroilor, de pe str. Bobâlna. În urma cercetărilor mele şi ale profesorului de istorie Gheorghe Modoianu, care activează la liceul Energetic, am editat Cartea de Aur, unde am inserat numele unor eroi ai neamului. Aceasta este ultima listă, ultima grafie, prin care dorim să corectăm nişte nume trecute greşit, să aliniem semnele de căpătâi, pentru a putea da un caracter mai solemn”, a precizat colonelul în rezervă Marian Dulă.

Dorinţa cea mai arzătoare
Un obiectiv principal al asociaţiei este cel de realizare a busturilor unor personalităţi marcante ale Câmpinei şi a unui monument al eroilor care să permită depunerea de coroane şi marcarea unor zile festive semnificative. Marian Dulă consideră că actualul monument al Soldatului Necunoscut, mutat din diverse locaţii până la stabilirea celei de acum, nu are o anvergură pe măsura simbolului pe care ar trebui să-l reprezinte şi este în discordanţă cu arhitectura zonei. În acest sens, Marian Dulă intenţionează să demareze, în timp, o campanie de subscripţie publică, sensibilizând populaţia să-şi regăsească patriotismul, şi în care să implice autorităţile locale şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, pentru realizarea unui monument pe măsura importanţei lui istorice.
O mare realizare cu care se poate mândri Asociaţia „Cultul Eroilor” din Prahova este editarea primului număr al revistei „Prahova Eroică” (1 august 2011), prin care se doreşte cinstirea eroilor neamului, punând pe tapet adevărate fapte de vitejie. Primul număr este consacrat Unirii Principatelor Române sub Mihai Viteazu’ şi Războiului de Independenţă, iar următorul număr va apărea în luna decembrie şi va fi dedicat Războiului de Reîntregire Naţională. Carmen NEGREU

4 Comments

4 Comments

 1. CRISTIAN

  13 septembrie 2011 at 11:09 AM

  Toate generatiile in viata sunt datoare sa cinsteasca eroii patriei, ptr. ca daca EI NU SE INTORCEAU DE PE FRONT … multi dintre noi, astazi, nu existam . Lor le datoram ROMANIA de astazi .

 2. Doina Bumbut

  13 septembrie 2011 at 4:18 PM

  ” Cine are părinţi, pe pământ nu în gând
  Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând
  Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminţi,
  Astăzi îmbătrânind ne e dor de părinţi.”
  RESPECT DEOSEBIT , pentru COl.DULA

 3. Victor Agapiescu

  13 septembrie 2011 at 8:19 PM

  Foarte bine.
  Cred ca ar trebui constituita o Societate care sa se ocupe de identificarea cavourile unde sunt înmormântati oameni de seama care au zidit aceasta tara si care nu mai au urmasi pentru plata concesiunilor, asa încât sa nu se mai repete sinistra impostura a lui Marean Vanghielie care si-a înmormântat rude în cavoul Lahovari, monument istoric construit de Ion Mincu, aflat la cimitirul Belu. O lege ar trebui sa protejeze mormintele oamenilor de seama în absenta lamentabila a unui Mausoleu National. Foarte multi oamenilor celebri morti în refugiu sau în exil sunt înmormântati în diverse necropole straine: Constantin Brâncusi, Eugen Ionescu, George Enescu, Dinu Lipatti, Emil Cioran, Horia Vintila, Paul Celan, Fundoianu, Gherasim Luca, Ionel Perlea, Mircea Eliade, Ioan Culianu, marele medic Palade.

 4. titi

  18 septembrie 2011 at 9:33 PM

  daca astazi , campinenii sarbatoresc si se bucura,sa nu uite, ca datorita celor ce si-au dat viata pe front ,din patriotism ,sau trimisi , sa lupte pentru o tara ,in care altii ,au profitat sau profita, sint obligati,sa faca ceva care sa arate ca aici ,sint numele celor ce nu mai sint,sa le reaminteasca cimpinenilor ,ca viata celor ce s-au stins, cind erau in pragul tineretii,este reazimul existentei lor. In centru orasului ,face-ti un monument ,care sa spuna , ca jertfa lor, nu a fost zadarnica.iar copii si nepotii nostri sa intrebe ,CINE AU FOST SI CE AU FACUT ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co