Actualitate

Batalul va deveni o amintire

Autorităţile câmpinene anunţă începerea lucrărilor de reabilitare a batalului de reziduuri petroliere de pe strada Lacul Peştelui.

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, municipalitatea câmpineană a adus la cunoştinţa publicului demararea lucrărilor de reabilitare a batalului respectiv, în cadrul proiectului “Reabilitare sit poluat istoric – batal depozitare reziduuri petroliere strada Lacul Peştelui (Municipiul Câmpina)”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Sectorial “Mediu”. Valoarea proiectului este de 10.263.796 de lei fără TVA, termenul de implementare fiind intervalul 18.01.2011 – 18.01.2013.

Lucrari ample
Ecologizarea respectivă este o mai veche dorinţă a autorităţilor şi a cetăţenilor.
Prin contractul de lucrări se realizează: eliminarea şi depozitarea deşeurilor de pe întreaga suprafaţă a amplasamentului; proiectarea lucrărilor de execuţie a remedierii; excavarea şi tratarea prin desorbţie termică a 5.000 de metri cubi, a nămolului provenit din batal; extragerea şi depozitarea fazei libere din sol de aproximativ 30 de metri cubi; umplerea batalului cu nămol tratat termic; instalarea stratului geotextil pe 8.200 de metri pătraţi; import de sol curat de aproximativ 2.870 de metri cubi şi nivelarea site-ului (strat 0,35 metri); import de sol vegetal de aproximativ 1.230 de metri cubi şi nivelarea site-ului (strat 0,15 metri). La final vor exista în total şapte puţuri de monitorizare post remediere în jurul perimetrului sitului la o adâncime de până la opt metri.

Realitatea din teren
Până în acest moment, conform celor declarate în conferinţa de presă, la amplasament s-a împrejmuit tot situl, s-a făcut o cale de acces, s-a construit drumul, s-a construit rampa pentru spălat de roţi, au fost îndepărtate reziduurile vegetale, a fost defrişat tot spaţiul…
Până în prezent au fost cărate 24 de maşini de deşeuri. Totodată, s-au făcut conexiunile la reţelele de apă şi s-au făcut toate demersurile pentru alimentarea cu energie electrică a echipamentelor şi urmează ca în cel mai scurt timp să fie aduse şi instalaţiile de resorbţie şi centrifugare. Săptămâna aceasta vor începe lucrările, efectiv.
Obiectivul proiectului este reabilitarea unui sit poluat istoric cu suprafaţa de 8,174 de metri pătraţi din activităţi din industria extractivă şi de prelucrare, în conformitate cu standardele Uniunii Europene, iar beneficiile constau în utilizarea acestui teren în folosul comunităţii şi eliminarea impactului asupra mediului şi a riscurilor asupra sănătăţii umane date de modul necorespunzător de manipulare şi depozitare a reziduurilor din industria extractivă şi de prelucrare.
Prezent la întâlnirea cu opinia publică, primarul municipiului Câmpina a vorbit şi în termini generali despre investiţiile şi lucrările ample din oraş, exprimândi-şi şi temerea că ar putea exista unele piedici, inspirate, poate, de apartenen’a sa politică.
“Ni se vor pune în spate nişte lucruri care nu sunt adevărate, mergând până la acţionarea în instanţă a comisiilor, a instituţiilor care nu au altceva mai bune de făcut decât să ne controleze pe noi şi care ar trebui să se ocupe de cheltuirea banilor europeni”, a declarat Horia Tiseanu. MADALIN FOCSA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co